Ideologjia kombëtare e Ismet Totos

“Bota nuk është e atyre që ngrohen. Bota është e atyre që digjen”. Kjo ishte kryefjala jetësore e Ismet Totos (1908 – 1938). Kryefjala e këtij mendimtari me orientim perëndimor, e këtij kundërshtari të oportunizmit, servilizmit, të koncepteve të vjetra kulturore, e këtij lartësuesi të qytetërimit të lashtë shqiptar, e këtij kërkuesi të dijes dhe […]

Lexo më shumë...

Për poezinë, atdheun, dashurinë dhe gjuhën

Salajdin Salihi Kur Lasgush Poradeci u shfaq në skenën letrare, Eqrem Çabej shpejtoi që ta jepte kumtin se shqiptarët tani e kishin poetin që do t’ia falnin letërsisë evropiane. Pothuajse ngjashëm mendonte edhe Mitrush Kuteli, por jo edhe Kris Maloki. Lasgushi, ndërkaq, besonte se vepra letrare bënte jetë autonome nga poeti, i cili nuk duhej […]

Lexo më shumë...

Iluzionet e një entuziasti

Frika fillestare e mikut tim më ka ndezur alarmin për t’a shkruar këtë copëz teksti, sa për të nxitur ndër ne entuziazmin e shpëtimit të asaj që e nisëm e që duhet zhvilluar, jo konservuar përbrenda latencës të të rastësishmit/rastësishmes, por shndërruar në sistem vlerash! A e dini të nderuar miq e mikesha se njeriu […]

Lexo më shumë...