Studimi i fundit: Zbulohen shkaqet e kancerit

Shendeti

Nga kanceri nuk sëmuresh rastësisht nga një fatkeqësi. Kjo është konfirmuar nga rezultatet e një studimi nga një grup shkencëtarësh nga Instituti Europian i Onkologjisë, botuar sot në revistën prestigjioze Nature Genetics dhe financuar nga Këshilli Evropian i Kërkimit (ERC).

Studimi, i udhëhequr nga Piergiuseppe Pelicci dhe Gaetano Ivan Dellino, profesorë në Universitetin e Milanos, në bashkëpunim me grupin e drejtuar nga Mario Nicodemi, zbuloi se një nga ndryshimet gjenetike më të shpeshta dhe më të rëndësishme për zhvillimin e kancerit, “translocations kromozomale”, nuk ndodh rastësisht në gjenom, por ato janë të parashikueshme dhe shkaktohen nga mjedisi jashtë qelizës .

Studimi ka çuar në krijimin e dy mendimeve, një që identifikon shkaktarin kryesor në mjedisin ku ne jetojmë dhe tjetri që ia atribuon origjinën e kancerit rastësisë apo fatit të keq.

Tumoret përmbajnë dy lloje të ndryshimeve në të ashtuquajturat gjenet e kancerit (onkogjenët): mutacionet, të cilat shkaktojnë ndryshime të vogla në strukturën e një gjeni dhe translokimet kromozomale, të cilat edhe shkaktojnë bashkimin e dy gjeneve. Dhe sipas studimit të fundit, sigurisht që nuk shkaktohet nga fati i keq.

“Aktiviteti i gjeneve kancerogjene kontrollohet nga sinjale specifike që vijnë nga mjedisi ku ndodhen qelizat tona dhe nga ana tjetër ndikohem nga mjedisi ku ne jetojmë, sigurisht jo nga fati i keq”, tha Dellino.

“Ky zbulim”,-vazhdoi Pelicci. “Na mëson se fatkeqësia nuk luan asnjë rol në gjenezën e translokimeve dhe për pasojë nuk ka bazë shkencore që na autorizon të shpresojmë për fat të mos shmangim kancerin“