Nëse nuk do të kishte shpikje kroate, bota jonë do të dukej krejtësisht ndryshe

Kuriozitete

Kroacia ka ofruar shumë për botën, shumë. Kroatët janë përgjegjës për disa nga shpikjet e shumta që kanë ndryshuar fjalë për fjalë botën dhe shoqërinë dhe të bëjë atë lloj bote që e njohim ne sot.
Këtu janë vetëm disa nga shpikjet më të njohur që kanë lënë shenjën e tyre në botë, disa prej të cilave janë të pranishme në përdorim të përditshëm sot.

Nikola Tesla – një njeri që shpiku një botë moderne

Tesla është padyshim shpikësi më i madh në botë për të cilin mund të falënderojmë botën që njohim sot. Lindur në fshatin Smiljan afër Gospic, Tesla kishte më shumë se 700 shpikje, por më të rëndësishme janë: sistemi i rrymave polyphase dhe rradhës me fushe magnetike, të alternuara të Sistemit të Transmisionit dhe shpërndarjen e energjisë elektrike, ndriçim nga rrymat frekuencë të lartë, sistem transmetimi me valë i sinjaleve të radios dhe energjisë, telekomunikacionit, ngrohësit e turbinave dhe radio, transmeton lajmi.net.

Hulumtimi i saj është paraprirë nga shumë zbulime të rëndësishme në fizikë, të tilla si X-rrezet, elektrone, rrezet kozmike dhe përshpejtuesit e thërrmijave, dhe parashikoi një numër të shpikjeve teknike të shekullit të njëzetë, si televizioni, radar dhe turbinat moderne.

Marin Soljačić – Transmetimi i energjisë pa tela

Një shkencëtar kroat i udhëhequr nga Instituti i Teknologjisë i Masaçusetsit (MIT), i udhëhequr nga një grup kolegësh nga kolegji më i mirë i shkencës dhe teknologjisë në botë, më 7 qershor 2007 kreu një eksperiment mbi transmetimin e energjisë pa tel. Ata ishin në gjendje të pushtonin rreth 40 për qind të pushtetit nga dy tela të përdredhur me dy metra.

Në këtë ide tashmë ka punuar Nikola Tesla, i cili tregoi transmetimin e energjisë elektrike pa tela, dhe Soljačić me idenë për shpikjen e tij erdhi një natë, kur ai u zgjua me tingullin e telefonave celular, duke sinjalizuar se kur bateria është bosh.

Josip Belušić – Velocimetër

Profesor, i lindur në Labin, Istria, paraqiti shpikjen e tij në 1889 në Ekspozitën Botërore në Paris, duke e quajtur atë “velocimeter”. Akademia Franceze e Shpikjeve i dha atij një diplomë dhe medalje ari, duke e shpallur atë një anëtar nderi.

Shpikja e mat shpejtësinë, pozicionin e shasisë, kohën e vozitjes, numrin e pasagjerëve dhe kohën e fluturimit dhe hyrjen e pasagjerëve. Parimet mbi të cilat punojnë matësit e shpejtësisë së sotme.

Ivan Vučetić – Daktiloskopi

Disiplina e teknikave kriminale, e cila merret me studimin e linjave papilare në kthetra dhe majat e gishtave për qëllime identifikimi, është shpikja e Ivan Vučetić. I lindur në 1858 në Hvar, emigroi në Argjentinë në 1884. Atje ai hyri në Zyrën Qendrore të Policisë në La Plata, dhe pasi studioi procesin e identifikimit të Bertionit dhe eksperimentet e Galtonit, filloi të hetojë linjat papilare.

Menjëherë ai krijoi sistemin e vet të klasifikimit të gjurmëve të gishtave që quajtën ikonofalangometry. Pas disa vjetësh, në 1891, Vučetić krijoi një ICIC. Teoria e tij u konfirmua së shpejti në praktikë pasi kishte kopjuar vrasjen me anë të gjurmëve të gishtave.

Kravata

Veshje dekorative, sot e njohur gjerësisht dhe e pashmangshme në botë, konsiderohet një produkt kroat.

Parashuta – Faust Vrançiq

Ndër arritjet e shumta të shpikësit kroat të lindur në vitin 1551 në Shibenik, parashuta, është shpikja e tij më e famshme. Vrançiç shpiku shpikjen e tij, të frymëzuar nga vizatimet e Leonardo da Vinçit, të përshkruara në e tij. Ai e mbylli pëlhurën mbi një kornizë druri drejtkëndëshe dhe besohet të jetë testuar në Venecia më 1617 duke kërcyer nga kulla. Shpikja e tij quhej Homo volans, ose Flying Man.

Laps mekanik – Slavoljub Penkala

Inxhinier kroat i kimisë dhe shpikës i origjinës polake njoftoi shpikjen e tij më të madhe – një laps mekanik në 1906.

MP3 Player – Tomislav Uzelac

Konsiderohet të jetë shpikja e parë funksionale e MP3 player nga Tomislav Uzelac, një zhvillues kroat që bëri AMP MP3 Playback Engine në 1997. Bazuar në tezën e diplomës së tij nga Zagrebi FER, ai krijoi softuerin për të cilin kompania amerikane Nullsoft krijoi një ndërfaqe grafike PC, duke krijuar Winamp, një nga lojtarët më të popullarizuar MP3 derisa nuk bëri iPod. /Lajmi.net/