Idiotët dhe shtypi i përgjegjshëm

Ju lutem mbani parasysh që ideja ime për idiotët nuk kishte konotacione negative. Askush, me pak përjashtime, nuk është idiot për nga profesioni, por dikush që është bakall i shkëlqyer, mjek i shkëlqyer, apo një punonjës banke i shkëlqyer, mund të thotë disa broçkulla për gjëra që as nuk i njeh dhe as nuk i […]

Lexo më shumë...

NJERËZ QË U KISHTE PESHË FJALA

Se ç’ishte një kohë kur odat fitonin hijeshinë nga protagonistët e përligjur me tipare burrërie.Se ç’ishin ato oda sllatinase, të cilat, thuase kanë qenë të destinuara të bashkëjetojnë vetëm me burra të rangut të Sali Kasamit e Elmaz Misimit, këtyre kalitësve të fjalëve, mençuria e të cilëve shtrihej shtruar – shtruar në postaqitë e leshta […]

Lexo më shumë...

Mbi librin “rreziku shqipo-shqepan për shqipen”

Nga Ledi Shamku “Shqipja që u rrezikoka nga shkurtimet e adoleshentëve në celular apo se nxënësit mezi shquakan paraprapashtesat” ishte konstatim i llojit “a të qaj pesë minuta”. Gulçi për Ligjin e Mbrojtjes së Gjuhës është shenjë e qartë se mund ta nxjerrësh dikë nga bunkeri po nuk e nxjerr dot bunkerin prej tij. Shqipja […]

Lexo më shumë...

Shqiptarja nga Shkupi botoi libër për Universitetin Oxford

Pa dyshim që të rinjtë shqiptarë janë duke arritur suksese të mëdha në botë, jo vetëm në fushën e muzikës dhe të sportit, por edhe në atë akademike. E patjetër njëra nga këto është 27-vjeçarja shqiptare nga Shkupi, Vigjilenca Abazi Edhe pse është vetëm 27 vjeçe, Vigjilenca Abazi ka një biografi të jashtëzakonshme. Thuajse të […]

Lexo më shumë...

6 Janar 1882, lindi Fan Noli, ka qenë dramaturg, prift, përkthyes, politikan, diplomat, poet e historian shqiptar

Theofan Stilian Noli lindi, më 6 janar 1882 dhe ishte i dyti nga trembëdhjetë fëmijët e Stilian dhe Maria Nolit, prej të cilëve vetëm gjashtë patën fatin të arrinin moshën e pjekurisë. Prindërit e tij ishin blegtorë shqiptarë. Familja jetonte në Ibrik-Tepe, një vendbanim shqiptar në Turqi. I rritur nga gjyshja e tij Sumba, Fan […]

Lexo më shumë...