Mrekulli deti dhe kompleks vipash

Salajdin Salihi: (Mbresa udhëtimi) Teksa “zbret” drejt vendit të Dyzet Shenjtorëve, në Sarandë, ka çaste kur ndjen sikur je përmbi re. Para syve të shfaqet një bukuri mahnitëse, që s’mund ta paraqesë asnjë ekran apo fotografi. Ku është deti, portet e faret, aty është bukuria dhe pasuria. Shqiptarët thonë: afër detit, afër mbretit. Kur sheh […]

Lexo më shumë...

I përkushtuari për Kosovën

Nebil Çika ishte publicisti me pikëpamje perëndimore dhe botuesi (së bashku me motrën, Ikbalin) i revistës luksoze, “Minerva”, e cila dallohej për shkrimet analitike dhe fotografitë origjinale. Gazetari i pashëm, i dashuruari pas italianes së hirshme, besonte se faktori kryesor për zhvillimin e kombit dhe shtetit ishte kultura, kurse elita drejtuese duhej të udhëhiqej nga […]

Lexo më shumë...

Mjeku që luftoi kundër epidemive

Njerëzit përherë kanë kërkuar mënyra shërimi, fillimisht nëpërmjet mjekësisë popullore, por ata e kanë shfrytëzuar edhe përvojën e popujve të tjerë. Kështu ka ndodhur edhe në Pollog, ku gjatë mesjetës shiteshin barna që vinin nga Dubrovniku nëpërmjet Shkodrës dhe Prizrenit. Në Tetovën e shekullit XV shënohen disa herbalistë, që përgatitnin produkte farmakologjike me bazë bimore, […]

Lexo më shumë...

SHKRIMTARI SI ORAKULL

Shumë shkrimtarë kanë shkruar për sëmundjet dhe epidemitë, që shpesh e kanë ndryshuar rrjedhën e zhvillimeve historike, shoqërore, gjeopolitike, kulturore, artistike e gjuhësore. Murtaja përmendet nga Homeri në Iliadë, por edhe nga Sofokliu tek Edipi mbret. Aty Edipi i gjorë e kërkon fajtorin e murtajës, pa e ditur se vetë është fajtori. Për murtajën e […]

Lexo më shumë...