Sasia ditore e yndyrërave për një qarkullim dhe zemër të shëndetshme

Shendeti

Lista e sëmundjeve që vijnë nga stili i pashëndetshëm i jetesës është pa dyshim shumë i gjatë.

Po ashtu është edhe lista e ushqimeve të cilat bëhen shkak për zhvillimin e këtyre sëmundjeve.

Ndër sëmundjet më të përhapura në botë, si diabeti apo problemet me kolesterolin shkaktohen pikërisht nga përditshmëria.

Ushqimet që konsumoni çdo ditë apo aktiviteti fizik ndikojnë ngushtë në shfaqjen e sëmundjeve ose jo.

Më problematiket janë sigurisht yndyrnat e këqija, pasi mund të jenë të vështira për t’u trajtuar dhe të rrezikshme.

Kolesteroli i lartë, me siguri e keni dëgjuar të përmendet shpesh pasi shkakton një sërë problemesh.

Një nga problemet më serioze që kjo sëmundje shkakton është ngushtimi i enëve të gjakut, duke përkeqësuar kështu qarkullimin e gjakut.

Qarkullimi i dobët i gjakut fillon dhe dëmton organet e tjera të trupit. Ngadalë organizmi krijon mundësitë për shfaqjen e sëmundjeve të tjera të rënda.

Në këtë artikull të AgroWeb.org ju shpjegojmë ndër këshillat më të vlefshme të mjekëve për evitimin e kolesterolit të lartë dhe konsumimin e duhur të yndyrnave.

Sasia e Duhur e Yndyrnave që Duhet të Konsumoni

Mjekët prej kohësh ngrenë një diskutim mbi këtë çështje, se cila është sasia e duhur e konsumimit të ushqimeve dhe vlerave të tyre.

Duke qenë se yndyra është e nevojshme në një sasi të caktuar për organizmin dhe shumë e dëmshme nëse e mbartni në sasi të mëdha, ekspertët ju sugjerojnë të ndiqni disa rregulla.

Në një studim të vitit 2015 të cilit i referohet AgroWeb.org, ekspertët rekomandojnë jo më shumë se 300 mg yndyrna të shëndetshme në ditë.

Kjo shifër është e ndryshme për personat që vuajnë nga sëmundje të zemrës me vetëm 200 miligramë, yndyrna të shëndetshme.

Gjithsesi së fundmi këto shifra kanë ndryshuar sërish dhe jo me numra të tjerë, por me një guidë ushqimesh për t’u evituar plotësisht.

Mjekët rekomandojnë ndërprerjen e menjëhershme të të gjithë ushqimeve që përmbajnë yndyrna të këqija.

Këto të dhëna ndryshuar gjatë viteve, pas konfirmimit se yndyrnat e shëndetëshme nuk përbëjnë rrezik për organizmin.

Këtu futen ushqimet natyrale me yndyrë si vaji i ullirit, arrorët, avokado apo banania.

Përkundrazi ato natyralet ndihmojnë në balancimin e kolesterolit të mirë në gjak.

Kolesteroli i mirë është i rëndësishëm në një sërë procesesh që trupit i duhen për të qenë i shëndetshëm.

A Duhen Konsumuar Yndyrnat e Këqija?

Me yndyrnat e këqija problemet nisin kur ju konsumoni më shumë se 10% të dietës tuaj, duke bllokuar kështu arteriet.

Për një persona që konsumon rreth 2000 kalori në ditë, sasia e duhur e këtyre yndyrnave do të ishte 200 kalori, vetëm 22 gramë.

Për personat që kanë një konsum normal të kalorive rreth 1500, kjo sasi do të ishte pak më e vogël, rreth 15 gramë në ditë.

Mjekët thonë se edhe sheqeri luan një rol negativ në rritjen e kolesterolit dhe se konsumi i tij nuk duhet të jetë më shumë se 6 lugë çaji në ditë për gratë dhe 9 për burrat.

Në këtë sasi llogaritet edhe sasia e sheqerit të marrë nga ushqimet.

Ushqimet Që Nuk Duhet të Konsumoni

Ushqimet e pasura me yndryna janë shumë, pasi edhe yndyra nuk është gjithnjë një kërcënim për organizmin.

Gjithsesi jo gjithnjë kjo është e vërtetë, disa ushqime duhen evituar të cilat jua renditim më poshtë.

Mishrat e konservuar

Ushqimet e skuqura

Margarina

Ushqimet që përmbajnë konservantë

Ushqimet që kanë përmbajtje vajrash vegjetalë

Duke mbajtur parasysh këto këshilla në mëndje mundohuni të evitoni çdo ushqim të shpejtë dhe jo të freskët.

Jo vetëm sepse përmbajnë sasi të mëdha kolesteroli, por edhe kripërash apo sheqeri të cilat janë njëjtë të dëmshme për shëndetin./agroweb