Si të përgatisim kajmak në shtëpi

Receta

Kajmaku është një produkt i përdorur gjerësisht në të gjitha zonat e Shqipërisë, kryesisht në fshatra.

Përdoret si ingredient gatimi në shumë receta shqiptare, por shumica nga ne kemi provuar fillimisht në një copë bukë të lyer me kajmak.
Nëse lihet të fermentohet dhe kajmaku i stazhionuar ka një shije të fortë dhe ngjyrë të verdhë. Përdoret dhe për përgatitjen e piteve të ndryshme.

Përbërësit
2 litra qumësht i papasterizuar dhe i pahomogjenizuar lope ose dele
1 lugë çaji kripë
Koha e përgatitjes: 300 minuta
Sasia: 2 gota kajmak

Përgatitja
Në një enë të mesme, vëreni qumështin të ziejë. Fikeni flakën dhe lëreni të ftohet tërësisht pa e përzier. Mblidheni kremin që ka vënë sipër qumështi dhe futeni në frigorifer.
Përsëriteni procesin e zierjes dhe ftohjes disa herë, duke i hequr kremin dhe duke e futur në frigorifer. Shtojini kripë kremit të mbledhur dhe futeni në një enë hermetike në frigorifer për 2 javë.