Vlerat ushqyese të boronicës

Shendeti

Boronica njihet që në lashtësi si bimë më veti kuruese nga frutat dhe fletët e saj, të cilat përgatiteshin si çaj për sëmundje të ndryshme.

Me frutat e freskëta të boronicës prodhohen lëngje, përdoren për gatimin e ëmbëlsirave të ndryshme por, gjithashtu ato thahen ose ngrihen në mënyrë për t’i pasur gjatë gjithë vitit. E cilësuar si antibiotik natyral, kjo bimë ka aftësi të shkatërrojë bakteret apo mykotikët nga organizmi, ndërsa boronica e kuqe përdoret për zbukurimin e ëmbëlsirave, për përgatitjen e marmelatave apo shurupeve.

Gjithashtu, antioksidantët mund të ndihmojnë në përthithjen e radikaleve të lira që veprojnë menjëherë në qelizat e lëkurës dhe ADN, duke shkaktuar plakje të lëkurës dhe melanomë. Marrja e sasisë së njëjtë të antioksidantëve ndihmon në parandalimin e këtyre problemeve. Këto substanca janë në sasi të madhe tek boronicat.