A e shëron droga kancerin? Ja si përgjigjen mjekët

Shendeti

Për mijëra vjet njerëzit kanë përdorur kanabis për qëllime rekreative, ritualiste dhe mjekësore. Kryesisht ekzistonte bindja se kanabis mund të kuronte kancerin. Dëshmi të mahnitshme rreth kanabisit dhe produkteve të saj që rrjedhin nga tkurrja e tumoreve ose kurimin në fazën e hershme të tyre, gjenden lehtësisht në internet.

Por, këto histori priren të bazohen në keqkuptime, në mendime të dëshiruara ose në gënjeshtër të plotë.

Përkundër asaj që shumica e njerëzve besojnë, përdorimet mjekësore të kanabisit janë studiuar gjerësisht.

Një rishikim i mbi 10,000 studimeve nga Akademia Kombëtare e Shkencave, zbuluan disa aplikime të kanabisit, duke përfshirë menaxhimin e dhimbjeve kronike dhe spazmave të lidhura me sklerozë të shumëfishtë.

Ka pasur gjithashtu dëshmi të mirë se tetrahydrocannabinol (THC), përbërësi kryesor psikoaktive në kanabis, mund të zvogëlojë ndjenjën e të vjellave, të shkaktuar nga kimioterapia.

Në të vërtetë, një formë sintetike e THC, e quajtur dronabinol, është përshkruar për këtë përdorim gjatë dekadave.

Por, ç’është më e rëndësishmja, nuk ka prova se kanabisi ka ndonjë efekt kurativ ose edhe të dobishëm mbi kancerin, pavarësisht pretendimeve entuziaste për të kundërtën.
Pse atëherë ka një ndarje të tillë mes perceptimit të publikut dhe provave shkencore? Një pjesë e kësaj është keqkuptimi.

Për shembull, një kërkesë e transmetuar shpesh është se THC me dozë të lartë vret qelizat e kancerit. Kjo është e vërtetë, por jo shumë domethënëse.

Vrasja e qelizave është jashtëzakonisht e lehtë, ju mund ta bëni këtë në shumë mënyra, nga nxehtësia deri tek sterilizimi i qelizave.

Por, agjentët efektiv kundër kancerit duhet të jenë në gjendje të vrasin në mënyrë selektive qelizat e kancerit në trupin e njeriut, duke kursyer ato të shëndetshme. Realiteti është se kanabisi thjesht nuk mund ta bëjë këtë gjë.