Këta antibiotikë nuk duhet të përzihen me ilaçe të tjera!

Shendeti

Quinupristin dhe dalfopristin i përkasin një klase të antibiotikëve të quajtur streptogramins.

Këto ilaçe jepen së bashku si një kombinim (quinupristin/ dalfopristin). Ato përdoren për të trajtuar infeksione serioze (veçanërisht infeksione të lëkurës), përfshirë ato të shkaktuara nga bakteret rezistente ndaj antibiotikëve të tjerë.

Quinupristin/ dalfopristin funksionon duke parandaluar bakteret që prodhojnë proteina për të cilat ato duhet të rriten dhe shumohen.

Quinupristin/ dalfopristin jepet intravenoz, zakonisht përmes një tubi (kateteri) të futur në një venë të madhe qendrore, siç është një në qafë, ose në një venë në krahun e sipërm dhe të filetuar në një venë të madhe qendrore. Ky lloj kateteri quhet kateter qendror.

Përdorimi i Quinupristin/ Dalfopristin gjatë shtatëzanisë dhe ushqyerjes me gji.

Quinupristin/ dalfopristin duhet të përdoret gjatë shtatëzënësisë vetëm kur përfitimet e trajtimit tejkalojnë rreziqet.

Nuk dihet ende nëse përdorimi i quinupristin/ dalfopristin gjatë ushqyerjes me gji është i sigurt.

Cilat janë disa gjëra që duhet të njoh ose të bëj gjatë marrjes së këtij ilaçi?
Tregojuni mjekëve që e merrni këtë ilaç. Këtu përfshihen mjekët, infermierët, farmacistët dhe dentistët etj.

Mos përdorni më gjatë nga sa ju është thënë. Mund të ndodhë një infeksion i dytë.

Ky ilaç mund të ndikojë në pjesën e disa ilaçeve të tjerë në trupin tuaj. Nëse po merrni ilaçe të tjera, bisedoni me mjekun.

Tregoni mjekut nëse jeni shtatzënë ose planifikoni të mbeteni shtatzënë. Do të duhet të flisni për përfitimet dhe rreziqet e përdorimit të këtij medikamenti gjatë kohës që jeni shtatzënë.

Tregoni mjekut tuaj nëse ushqeni gji. Ju do të duhet të flisni për ndonjë rrezik për fëmijën.

Cilat janë disa nga efektet anësore që unë duhet të telefonoj mjekun tim menjëherë?

KUJDES: Edhe pse mund të jetë e rrallë, disa njerëz mund të kenë efekte anësore shumë të këqija dhe nganjëherë vdekjeprurëse kur marrin një ilaç. Tregoni mjekut ose merrni ndihmë mjekësore menjëherë nëse keni ndonjë nga shenjat ose simptomat e mëposhtme që mund të lidhen me një efekt anësor shumë të keq:

Shenjat e një reaksioni alergjik, si skuqja; urtikarie; kruarje; lëkurë të kuqe, të fryrë, të fshirë ose të ashpër me ose pa ethe; ngushtësi në gjoks ose fyt; probleme me frymëmarrjen, gëlltitjen ose bisedimin; ngurtësi e pazakontë; ose ënjtje e gojës, fytyrës, buzëve, gjuhës ose fytit.

Dhimbje muskulore ose nyje.

Lëkura e verdhë ose sytë.

Dhimbje dhe acarim kur merrni ilaçin.

Është e zakonshme që të keni diarre kur merrni antibiotikë. Rrallë, mund të ndodhë një formë e rëndë e diarresë e quajtur diarre e shoqëruar me diference (CDAD). Ndonjëherë, kjo ka çuar në një problem vdekjeprurës të zorrëve (kolit). CDAD mund të ndodhë ndërsa jeni duke marrë një antibiotik ose brenda disa muajsh pasi të keni ndërprerë marrjen e tij. Thirrni menjëherë mjekun tuaj nëse keni dhimbje në stomak ose ngërçe, jashtëqitje shumë të lirshme ose të holluar ose jashtëqitje të përgjakshme.