Konsumoni vezë çdo ditë? Ja çfarë efekti kanë në zemër

Shendeti

Vezët e pulës janë të pasura me kolesterol, por efekti i konsumit të vezëve në kolesterolin në gjak është minimal kur krahasohet me efektin e yndyrave trans dhe yndyrave të ngopura.

Rreziku i sëmundjes së zemrës mund të jetë më i lidhur me ushqimet që shoqërojnë vezët në një mëngjes tradicional siç është natriumi në proshutë salcice dhe yndyra e ngopur ose vajrat me yndyrna trans që përdoren për të skuqur vezët.

Shumica e njerëzve të shëndetshëm mund të hanë deri në shtatë vezë në javë pa rritje të rrezikut të tyre nga sëmundjet e zemrës. Disa studime kanë treguar që ky nivel i konsumit të vezëve në të vërtetë mund të parandalojë disa lloje goditjeje.

Por historia mund të jetë e ndryshme për njerëzit që kanë diabet. Në këtë popullsi gjithnjë në rritje, disa studime tregojnë se konsumimi i shtatë vezëve në javë rrit ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Studime të tjera kanë treguar që konsumi i vezëve nuk ndikon në faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Më shumë kërkime janë të nevojshme për të vërtetuar lidhjen midis konsumit të vezëve dhe zhvillimit të sëmundjes së zemrës te njerëzit me diabet.

Udhëzimet dietike rekomandojnë të hani vetëm 100 deri 300 miligram (kg) kolesterol në ditë në varësi të nivelit tuaj kalorik. Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, një vezë e madhe ka rreth 186 mg kolesterol – të gjitha këto gjenden në të verdhën e verdhë veze.

Nëse ju pëlqejnë vezët por nuk dëshironi kolesterol shtesë, përdorni vetëm të bardhat e vezëve. Të bardhat e vezëve nuk përmbajnë kolesterol. Ju gjithashtu mund të përdorni zëvendësues të vezëve pa kolesterol, të cilat bëhen me të bardhat e vezëve.