Miliardieri Bill Gates ofron miliarda dollarë për prodhimin e vaksinës kundër koronavirusit

Bota

Bill Gates po financon para për të ndërtuar fabrika për testimin dhe prodhimin e shtatë vaksina premtuese të koronavirusit, pavarësisht se kjo do t’i sjelli humbje të miliarda dollarëve.

Në një klip të lëshuar nga episodi i së premtes në The Daily Show, miliarderi i Microsoft i tha mikpritësit Trevor Noah se organizata e tij filantropike, Fondacioni Gates, mund të mobilizohet më shpejt sesa qeveritë për të luftuar shpërthimin e koronavirusit.

“Për shkak se fondacioni ynë ka një ekspertizë të thellë në sëmundjet infektive, ne kemi menduar për epideminë dhe kemi financuar disa gjëra për t’u përgatitur për një përpjekje për vaksinim, paratë tona mund të shpejtojnë gjërat”, tha Gates.

Gates tha që ai po zgjedh shtatë të parët nga kandidatët për vaksinat në dispozicion dhe ndërtimin e kapaciteteve prodhuese për ta. “Edhe pse ne do të përfundojmë duke zgjedhur më së shumti dy prej tyre, ne do të financojmë fabrika për të shtata, sepse vetëm kështu nuk humbasim kohë”.

Gates tha se njëkohësisht testimi dhe ndërtimi i kapacitetit të prodhimit është thelbësore për të arritur versionin më të mirë të zhvilluar më shpejt të një vaksine, për të cilën Gates beson se mund të zgjasë rreth 18 muaj. Në një Washington Post të botuar në fillim të kësaj jave, Gates tha se disa nga kandidatët kryesorë kërkojnë pajisje unike.

“Do të jenë disa miliarda dollarë që do të harxhojmë për prodhimin pasi ato nuk merren sepse diçka tjetër është më e mirë. Por disa miliardë në këtë situatë ku jemi, ku ka triliona dollarë janë duke u humbur ekonomikisht, ia vlen, “tha Gates.

Bill dhe gruaja e tij Melinda Gates tashmë kanë dhuruar 100 milionë dollarë drejt luftimit të koronavirusit, dhe Fondacioni Gates ka dërguar komplote të testit të koronavirusit në shtëpi për njerëzit në Washington, shkruan Businessinsider.

Gates gjithashtu i kërkoi qeverisë të zbatojë masa më të rrepta të bllokimit në çdo shtet, dhe vlerësoi se SH.B.A. do të duhet 10 javë të tjera mbyllje mbarëkombëtare për të trajtuar në mënyrë efektive krizën.

Burimi in7.