Pajisja izraelite që paralajmëron tërmetet arrin në Kosovë dhe Shqipëri

Kosova dhe Shqipëria

Një pajisje izraelite që paralajmëron tërmetet para se të ndodhin, që mund të shpëtoj jetë, arrin edhe në Kosovë dhe Shqipëri. Me qëllimin për të shpëtuar jetë dhe për të zvogëluar numrin e viktimave në tërmete, EQI (Earthquake Early Warning), një kompania inovative izraelite ka zhvilluar një zgjidhje që përfshinë një sistem të hareshëm të paralajmërimit të tërmeteve.

Pajisja është e bazuara në teknologjinë elitare, një metodë e thjeshtë dhe praktike për një unifikuar stërvitje shpëtimi dhe një hartë e dëmeve në kohë reale për vendimmarrësit. Zgjidhja është krijuar për tu zbatuar shpejt dhe me efikasitet në çdo vend, kudo, pa ndonjë nevojë për infrastrukturë ose përgatitje komplekse.

Kjo teknologji tash mund sillet edhe në Kosovë dhe Shqipëri.

Përfaqësuesi i kompanisë, Roni Rittman, që po viziton Kosovën dhe Shqipërinë këto ditë ka thënë për Insajderin se “ky është një nga produktet më të mira në botë sot”.

“Do t’ju japë kohë të mjaftueshme për të dalë nga prona juaj, por edhe ti shpëtoni ato. Ajo u jep autoriteteve njohuri dhe aftësi për të reaguar më shpejt dhe më me profesionalizëm dhe që të jenë më pro-aktiv ndaj situatës. Në thelb ajo shpëton jetë”, ka thënë Rittman.

Sipas të dhënave zyrtare të kompanisë, ajo ofron kohë të mjaftueshme paralajmërimi para se të ndodhë tërmeti, dhe të dhënat i dërgon në kohë reale në bazë, dhe është instaluar në disa vende të botës. Ajo shihet si pajisje e domosdoshme për vende strategjike, si baza ushtarake, stacione policie, aeroporte, qendra zjarrfikësish e emergjencash dhe institucione civile siç janë shkollat, spitalet dhe vendet tjera të populluara me njerëz.

Në treg ekzistojnë edhe pajisje të tjera, por avantazhi i kësaj kompanie, sipas publikimeve të saj, është çmimi më i favorshëm si dhe koha më e hershme e paralajmërimit që ajo ofron.

Sistemi i paralajmërimit të hershëm EQ-I81 ofron një paralajmërim të tërmetit nga një rrezik i mundshëm tërmeti që i afrohet vendit ku është instaluar sistemi.

Gjatë tërmetit valët e energjisë janë të shpërndara. Teknologjia e paralajmërimit EQI është e bazuar në zbulimin e menjëhershëm të valës P. Kjo valë i paraprin mbërritjes së valëve të lëkundjes përgjegjës për dëmtimet e tërmetit. Alarmi me zë të lartë siguron një paralajmërim të sekondave deri në dhjetëra sekonda (P-PGA), në varësi të distancës së tërmetit dhe intensiteti, ndërtimi dhe efekti unik i zonës sizmike në vend.

Teknologjia e paralajmërimit është zhvilluar posaçërisht për të siguruar vetëm paralajmërim të besueshëm, pa alarme false të çdo lloji. Aftësia teknologjike e kësaj pajisje ëhstë që injoron të gjitha lëvizjet e tjera tokësore që vijnë nga operacionet rutinë (automjeti), lëvizje, shpime, motorë, përplasje dhe aktivitete tjera njerëzore

Teknologjia është testuar për vite me radhë në hulumtimin kryesor në botë duke siguruar rezultate pa diskutueshme të besueshmërisë.(koha.mk)