Turqia deri në 2030-tën do bëhet ekonomia e 5-të në botë, lë pas Gjermaninë dhe Japoninë

Bota

Turqia do ta tejkalojë Gjermaninë, Rusinë dhe Japoninë për t’u bërë ekonomia e pestë më e madhe në botë deri në vitin 2030, ndërkohë që Kina nuk do të dalë si fuqia e parë ekonomike në botë deri në vitin 2020, sipas parashikimeve afatgjata të bankës shumëkombëshe Standard Chartered Plc.

Projeksioni parashikon një tronditje të madhe të rendit aktual ekonomik në botë, duke parashikuar rritjen e shtatë tregjeve në zhvillim. Britania e Madhe, Franca dhe Italia nuk mund të shihen në top dhjetëshen e shteteve që priten të kenë rritjen më të madhe ekonomike.

Ekonomistët e Standard Chartered kanë parashikuar se India do të marrë nën kontroll SHBA-të për të kapur vendin e dytë, ndërkohë që Indonezia do të hyjë në top pesëshen, pikërisht mbi Turqinë deri në vitin 2030.

“India ka të ngjarë të jetë forca kryesore, me rritjen përshpejtuar prej 7.8 për qind nga 2020-ta, pjesërisht për shkak të reformave të vazhdueshme, duke përfshirë futjen e një tarife kombëtare të mallrave dhe shërbimeve (GST) dhe Kodit të Falimentimit të Indisë (IBC) thuhet në raport.

Sipas parashikimeve, 10 ekonomitë më të mëdha në botë nga PBB-ja deri në vitin 2030 do të jenë si më poshtë:

1. Kina: 64.2 trilionë dollarë

2. India: 46.3 trilionë dollarë

3. SHBA: 31 trilionë dollarë

4. Indonezia: 10.1 trilionë dollarë

5. Turqia: 9.1 trilionë dollarë

6. Brazili: 8.6 trilionë dollarë

7. Egjipti: 8.2 trilionë dollarë

8. Rusia: 7.9 trilionë dollarë

9. Japonia: 7.2 trilionë dollarë

10. Gjermania: 6.9 trilionë dollarë

“Parashikimet tona afatgjate të rritjes janë mbështetur nga një parim kyç: pjesa e vendeve të GDP-së në botë duhet të konvertojë përfundimisht me pjesën e tyre të popullsisë së botës, të nxitur nga konvergjenca e PBB-së për frymë ndërmjet ekonomive të përparuara dhe atyre në zhvillim”, tha ekonomisti i Standard Chartered, David Mann. /tesheshi.com/