BE-ja vendos viza për qytetarët amerikanë prej vitit 2021

Bota

Bashkimi Evropian do të vendosë viza për shtetasit amerikanë që do të udhëtojnë në 26 vende të zonës së Shengenit nga 2021, raportoi sot CNN.

Është nënvizuar se qytetarët e SHBA do të marrin viza përmes Sistemit të Autorizimit Evropian (ETIAS) që rregullon hyrjen në zonën Shengen.

Televizioni i referohet faqes së internetit të ETIAS-it ku thuhet se vendimi bazohet pjesërisht në masat e zgjeruara të sigurisë në rajon, duke përfshirë reduktimin e rreziqeve të emigracionit të paligjshëm dhe terrorizmit.

Si dokumenta, amerikanët duhet të parashtrojnë pasaportën, kartë kreditore ose debitore dhe të tregojnë një adresë e-mail. Viza do të jetë e vlefshme për tre vjet pa kufizim të numrit të udhëtimeve.

Shtetet e Bashkuara dhe BE-ja kanë një çështje të pazgjidhur për vizat në Bullgari, Kroaci, Poloni, Rumani dhe Qipro. Nga të gjithë vendet e BE-së, vetëm qytetarët e këtyre pesë vendeve duhet të aplikojnë për viza për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara.

Në vitin 2016, Komisioni Europian publikoi një raport në të cilin iu bëhet thirrje Shteteve të Bashkuara për heqjen e kërkesave për viza për këto pesë vende, si dhe për 23 vendet e tjera anëtare të BE. Në këmbim, të njëjtin regjim të udhëtimit pa viza në zonën Shengen do të bëheshin edhe për Shtetet e Bashkuara.

Por meqë Uashingtoni nuk e bëri këtë dhe meqë ligjet e BE-së zbatohen njësoj për të gjitha vendet anëtare të BE-së, Parlamenti Europian vitin e kaluar votoi futjen e vizave për qytetarët amerikanë. Vendimi i KE-së hyn në fuqi në vitin 2021.

Momentalisht shtetasit amerikanë në BE udhëtojnë pa viza me lojëqëndrim deri në 90 ditë.