Biden: Tërheqja e trupave amerikane nga Ballkani në mënyrë unilaterale, do të ishte ide e keqe

Bota

Nga Hafiz SHALA/Nju Jork

Gorge W. Bush i riu si President i 43 të i Shtetev të Bashkuara të Amerikës ( 2001 -2009), gjatë fushatës elektorale nëvitin 2000, e kishte hedhë idenë se nga Ballkani respektivisht nga Bosnja e Hercegovina dhe Kosova, duhët të tërhiqën 11.400 trupa paqëruajtës që ishte deshirë por, që do ta dëmtonte rrolin udhëheqës e trupave amerikanë në Evropë dhe njiherit do ta dobësonte kohezionin e forcave të NATO-s dhe ta zvoglonte rrolin që e kanë SHBA-të në këtë aspekt në Evropë.

Opinioni shqiptar është në dijeni për kontributin e të dy Bushve, Gorge H. Bush i vjetri i cili më rastin e Krishtëlindjeve, Millosheviqit ja tërhjeku vrejtjën në mënyrën ma serioze që, mos ta kalojë vijën e kuqe kur është në pyetje Kosova.

Ndërsa, Gorge W . Bush i riu, kur e paralajmërojë pavarësinë e Kosovës gjatë vizitës në Shqipëri në konferencë shtypi më gazetar.” I tha: mjaftë është mjaftë, Kosova duhet të jetë shtet i pavarur”. Ashtu edhe ndodhi. Ishte bafasi për të gjithë sepse, shpeshëhete Presidenti Bush i riu edhe bënte shaka.

Idenë e tërhjekjës së trupave në mënyrë unilaterale, anipse e dhënë gjatë fushatës, këtë ide nuk përkrahte as Condoleezza Rice, athere, Sekretare e Shtetit dhë Gjenerali Wesley Clark, Komadant i Forcave të NATO-s gjatë bombardimit të Serbisë për 78 ditë.

Pas marrjes së detyrës, Presidenti Bush, planifikonte ta vizitonte Evropën dhe, para së të nisëe, e fton Senatorin Biden (anëtar i Senatit për 36 vjet- 1973- 2009) për tu konsultue rreth politikave evropiane posaqërishtë atyre më Francën.

Si njohës i mirë i politikés franqeze por edhe mospajtushmërinë e tijë për atë politik ndaj SHBA-ve, Biden, tregonte se i ka dhënë udhëzime të duhura, pa i specifikuar ato në bisedë më neve.

Senatori Biden, është njiherit Kryetar i Komitetit për Marrëdhënie më Jashtë në Senatin Amerikan më ndikim dhë shumë i respektuar. Pas bisadave dhë konsultimeve qi bëri më Presidentin Bush, Biden, para së të largohëj nga zyra e Presidntit i drejtohët më kërkesë eksplicite.

Zoti President, e dijë që gjatë fushatës i ke premtue popullit amerikanë së do ti tërhjekni trupat paqëruejtës nga Ballkani posaqërishtë nga Kosova, ështëide e gabuar dhë e papranueshme duke dijtur gjendjën e sigurisë dhë rreziku nga Serbia i cili ende nuk ka kalue, prandaj gjendja ende është fragjile.

Une du të ju paralajmërojë zoti President së, nese e merrni nje vendim të tillë, une si Senator dhe Kryetar i Komitetit për Politikë të Jashtme, në cdo seancë të Senatit do të lobojë për 3 minuta në floor( dysheme) aq sa ma jep Rregullorja, përderisa nuk e tërheq këtë vëndim. Dhë, ashtu mbeti, ndërsa, trupat nuk u tërhjekën 11.400 trupa mbetën në Bosnje dhe Kosovë.

Prandajë, angazhimi dhë kontributi i zotit Biden për Kosovën mundë ta përshkruajnë vetëm ata që kanë punuar më të që nga viti 1999 përmes Lobit Shqiptar nën udhëheqjën e zotit Diogardi dhë Bordit, pa ndërpre që nga viti 1999. Prandaj, ne si Lobi, jemi përcaktue për ta mbështetë zotin Biden për President duke e ftuar anëtarësinë e gjërë dhë të gjithë bashkëatëdhëtarët tanë në SHBA të cilët, duke e grumbullue mjete financiare, duhët të pregatitemi që, mënjihere ta fillojmë punën pandërprerë rreth qeshtjës së Kosivës duke e patur parasyshë bisedimet më Serbinë tëcilat, sipas të gjithë indikacioneve, do të jenë të dëmshme për Kosovën pasi, janë zhvillue biseda jo transparente dhë jashtë opinionit, Parlamentit, Qeverisë, mënji fjalë egzistonë rreziku i ndarjës.

Çështjen e Kosovës Lindore, ceshtjen e shqiptareve në Maqedoninë Veriore, të shqiptareve në Mal të Zi dhe plaga ma rëndë e hapur, por e mbyllur nga autoritetet greke, çështja e Çamerisë. Çameria, nuk mund të jetë temë e mbyllur sipas urdhëresave të drejtuara nga autoritetet greke, drejtuar autoriteteve shqiptare të Shqipërisë. Me Presidentin Biden, zyrat e Kongresit, Senatit, Departamentit të Shtetit dhe Shtepisë së Bardhë, për shqiptarët do të jenë të hapura.