Gjashtë zakone të gabuara në ushqim, të cilat agjëruesit i bëjnë gjatë Ramazanit

Shendeti

Ramazani është, ndër të tjera, një mundësi e madhe edhe për ata që dëshirojnë për të reduktuar peshën e trupit dhe për të ndihmuar në probleme të ndryshme të zemrës, sidomos kolesterolit dhe presionin e lartë të gjakut.

Megjithatë, sipas mediave të huaja, përcjell /Arbresh.info, ka disa zakone të gabuara që duhet të marrin vëmendje në Ramazan për të arritur efektin e agjërimit dhe për të mbrojtur trupin nga sëmundjet e ndryshme.

Disa nga këto zakone janë:

1. Pirja e ujit të tepërt gjatë Syfyrit dhe para fillimit të ushqimit gjatë Iftarit, pasi shumë besojnë se kjo do të mbrojë trupin nga etja gjatë ditës.

Megjithatë, pirja e sasive të mëdha të ujit gjatë Syfyrit shkakton më shumë punë për veshkat për të nxjerr gjithë atë ujë, e cila në fakt rrit etjen.

Prandaj, në vend të ujit, këshillohet të konsumohet fruta të pasura me ujë, të tilla si pjepër, shalqi dhe mollë, pasi ato ndihmojnë që uji nga trupi të largohet gradualisht gjatë agjërimit.

2. Pirja e ujit të ftohtë, menjëherë pas përfundimit të agjërimit sepse kjo vlerësohet se redukton qarkullimin e gjakut në stomak dhe zorrë, gjë e cila edhe mund të shkaktojë dhimbje. Për shkak të kësaj, nutricionistët këshillojnë për përdorimin e ujit të pijshëm të vakët, domethënë njëjtë me temperaturën e dhomës së pirjen e qumështit me hurma, dhe vetëm pas iftarit ju mund të pini ujë të ftohtë për të lehtësuar etjen.

3. Ushqimi i fërguar për iftar, sepse paraqet një rrezik për stomak, duke shkaktuar dispepsi, trashje dhe shkakton acid pas iftarit. Prandaj, ky lloj ushqimi duhet të shmanget nga iftari.

4.Ushqimi i ëmbël menjëherë pas Iftarit, sepse shkakton akumulimin e yndyrës në trup dhe ndikon për të rritur peshën e trupit dhe kolesterolin, kështu që nëse ju doni të hani ëmbël, le të jetë pas namazit të natës dhe në sasi të vogla.

Madje, një gjë e tillë rekomandohet të ndodh maksimumi prej një ose dy herë në javë.

5. Konsumi i pamjaftueshëm i frutave. Fruta është konsideruar si një burim i shkëlqyer i vitaminave dhe mineraleve që trupi ka nevojë në Ramazan, dhe për të ndihmuar dhe në luftën kundër obezitetit dhe zvogëlimin e peshës.

6. Erëzat vlerësohet gjithashtu të jenë armiqtë tanë, sepse konsumimi i ushqimeve të kripura dhe pikante promovon sekretim të ujit nga trupi, gjë e cila shkakton ndjenjën e etjes gjatë ditës dhe rrahje zemre të parregullta. /Arbresh.info/