Miratohet kura e re kundër kancerit. Çfarë duhet të dini?

Shendeti

Kura kundër kancerit është ajo për të cilën po kryhen kërkime dhe studime të shumta, por deri para pak kohësh pa rezultat.

Por dje Agjencia Europiane e Barnave i ka hapur rrugën përdorimit të një kure të re kundër kancerit.

Kjo kurë njihet ndryshe si terapia CAR’T, e cila në bazë ka ilaçet që kanë në përbërjen e tyre një proteinë që prodhohet në laborator.

Proteina vepron ndaj tumoreve që në fazat e para të zhvillimit. Ajo nxit qelizat e sistemit imunitar të veprojnë kundër tumorit duke përçuar te qelizat tumorale disa pjesëza ADN-je të modifikuara në laborator për të korrigjuar çrregullimet e tyre.

Terapia i drejtohet kryesisht pacientëve që vuajnë nga format agresive të Limfomës, kancerit në gjak. Me pak fjalë, qelizat laboratorike CAR-T transformojnë dhe luftojnë qelizat kancerogjene.

Deri më tani, metoda është testuar me sukses në disa klinika europiane dhe sipas ekspertëve të Agjencisë Europiane të Barnave aplikimi i kësaj metode do të bëhet vetëm në disa klinika të specializuara.