Gështenjat ndihmojnë në problemet me tretjen

Shendeti

Me siguri hyjnë në listën e ushqimeve tuaja të preferuara. Dhe kjo jo rastësisht. Përfitimet e gështenjës përfshijnë përmirësimin e tretjes, shëndetin e kockave dhe funksionin e trurit.

Këtu janë 6 mënyra sesi gështenjat mund të jenë një ilaç për shëndetin tuaj!

1. Përmirëson tretjen

Siç u tha më lart, një nga përfitimet e gështenjës është aftësia për të përmirësuar tretjen. E bën këtë në disa mënyra të ndryshme. Për shembull, një studim i bërë nga Microbiology Food zbuloi se ekstrakti i gështenjës ka një efekt mbrojtës mbi tendosjen e probiotikëve në traktin tuaj gastrointestinal. Probiotics janë një lloj i baktereve të mira që ndihmojnë për një shëndet të mirë.

Një mënyrë tjetër për të cilën gështenja ndihmon me tretjen është sasia e lartë e fibrave që përmban gështenja. Gështenja gjithashtu ndihmon në trajtimin e kapsllëkut, ju mban të ngopur, stabilizon sheqerin në gjak dhe ndihmon për ushqyerjen baktereve të mira në zorrët tuaja.

2. Përmban antioksidantë

Përfitimet e gështenjës vazhdojnë me sasinë e lartë të antioksidantëve. Në fakt, një studim i vitit 2010 i bërë nga Koreja zbuloi se ekstrakti i luleve të gështenjës demonstroi aftësi të fuqishme antioksiduese.

Ju mund të keni dëgjuar se antioksidantët ndihmojnë në neutralizimin e radikaleve të lira në trupin tuaj. Radikalet e lira janë komponimet që mund të krijojnë dhe të shkaktojnë dëme në qeliza, si dhe të shkaktojnë disa sëmundje. Megjithatë, antioksiduesit që gjenden në ushqime si gështenja mund të ndihmojnë në parandalimin e kësaj rritjeje, duke parandaluar sëmundje të tilla si kanceri dhe sëmundjet e zemrës.

3. Mbron zemrën tënde

Disa lloje gështenjash mund të mbrojnë zemrën tuaj. Kjo është për shkak të antioksidantëve, të cilat reduktojnë inflamacionin si dhe përmirësojnë shëndetin kardiovaskular.

Përfitimet e gështenjës përfshijnë nivelin e kaliumit, i cili mund të ndihmojë në reduktimin e faktorëve të rrezikut që lidhen me sëmundjen e zemrës. Në fakt, një studim zbuloi se rritja e kaliumit mund të ulte presionin e gjakut dhe madje të ulte rrezikun për goditje në tru me 24 për qind.

4. Promovon rregullsinë

Kjo mund të ndihmojë në parandalimin dhe lehtësimin e kapsllëkut. Përfitimet e gështenjës, me përmbajtjen e saj të lartë të fibrave, rregullojnë cdo gjë që nuk funsionon mirë me organizmin tuaj, shkruan Shije.

5. Rrit shëndetin e kockave

Përfitimet e gështenjës shtrihen edhe në shëndetin e kockave tuaja. Kjo është për shkak të përmbajtjes së manganit brenda gështenjës. Në fakt, studimet tregojnë se mangani mund të luajë një rol qendror në shëndetin e kockave. Për më tepër, vetëm 10 kokrra gështenja ju japin gjysmën e manganit që ju duhet për tërë ditën.