Si të ruani shikimin?

Shendeti

Disa ndryshime të vogla në zakonet e jetesës janë të mjaftueshme për të ruajtur shikimin e mirë në vitet në vijim, shkruan Alsat M, transmeton gazeta Koha.

Për të ruajtur shikimin e mirë në vitet e pjekura, filloni të kujdeseni për veten në kohë.

Vitaminat A, C dhe E dhe mineralet e zinkut dhe bakrit kanë rëndësi vendimtare për një vizion të mirë. Antioksidues, duke përfshirë beta-karoten dhe lutein, mbrojnë makulën nga dëmtimet që mund të shkaktojë dielli.

Çfarë duhet të hani? Perimet me gjethe të errëta, të verdhën e vezës, piper, kungull, karotë.

Hulumtimet shkencore kanë treguar se konsumimi i perimeve të me ngjyrë të verdhë dhe jeshile parandalon dëmtimin e makulës të shkaktuar nga plakja. Ushqimet e pasura me squfur, cisteinë dhe lecitin mbrojnë kundër kataraktit. Një zgjedhje e shkëlqyer është qepa e bardhë dhe e zezë. Në dietë duhet të përfshihen edhe boronica, salmoni, skumbri dhe sardelet, pasi ato përmbajnë acide yndyrore të pangopura, të cilat janë të mira për sytë, ndër të tjera.

Praktiko sytë. Këto ushtrime të thjeshta do t’ju ndihmojnë të mbani sytë në gjendje të mirë. Merrni një pushim. Mbajeni kokën, mbyllni sytë dhe pushoni për tre minuta. Mundohuni të zvogëloni ekspozimin ndaj ndikimeve negative mjedisore.

Shmangni një dritë shumë të ndritshme, nëse punoni në kompjuter, bëni një pushim pesë minutash çdo gjysmë ore dhe mos i prekni sytë me duar të ndyta.