Lituania bëhet shteti i parë në BE që refuzon importin e gazit rus

Bota

Lituania është bërë shteti i parë në Bashkimin Evropian që ka refuzuar importet e gazit rus.
Kryeministri i vendit Ingrida Simonytė, me anë të një postimi në ‘Twitter’ njoftoi se që tani e tutje, Lituania nuk do të konsumojë më asnjë cm kub nga gazi ‘toksik’ rus.

Ndërsa, ministri lituanez i energjisë shprehet se ky është rezultat i një procesi koherent të disa viteve të politikave energjetike dhe vendimeve në kohë të infrastrukturës.
Ministria e Energjisë e Lituanisë njoftoi se vendi ka operuar pa importe të gazit rus që nga fillimi i muajit me synimin për të arritur “pavarësinë e plotë energjetike” nga Rusia në përgjigje të “shantazhit të energjisë ruse” dhe pushtimit të Ukrainës.

Kjo u konfirmua nga të dhënat e operatorit të sistemit të transmetimit të gazit lituanez Amber Grid, të cilat tregojnë se më 2 prill, importi i gazit rus për nevojat e Lituanisë nëpërmjet interkonjeksionit Lituanisht-Bjellorusi ishte zero megavat (MWh), tha ministria në një deklaratë.

“Ne jemi vendi i parë i BE-së që u bë i pavarur nga furnizimet me gaz rus dhe ky është rezultat i një procesi koherent të disa viteve të politikave energjetike dhe vendimeve në kohë të infrastrukturës,” tha ministri lituanez i energjisë Dainius Kreivys.

Ministri beson se ky moment historik ishte “një pikë kthese” në historinë e pavarësisë energjetike të Lituanisë dhe tha se kërkesa e Rusisë për të paguar gazin rus në rubla “nuk ka kuptim”.

Ndërkohë Bashkimi Evropian është zotuar të reduktojë konsumimin e gazit rus me 66%, deri në fund të këtij viti. BE varet nga Rusia për rreth 40% të gazit të saj natyror. Rusia gjithashtu furnizon rreth 27% të importeve të saj të naftës dhe 46% të importeve të qymyrit. Marrë së bashku, kjo tregti vlen dhjetëra miliarda dollarë në vit për Rusinë.

Ajo ka premtuar të diversifikojë furnizimet e saj me energji më parë, veçanërisht në vitin 2014 kur Rusia aneksoi Krimenë nga Ukraina. Është bërë pak përparim, pjesërisht për shkak se Gjermania, konsumatori më i madh i energjisë i Rusisë në Evropë nuk donte të lëkundte varkën me Moskën.

Ndërkohë Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka shprehur dëshirën që të furnizojë Ukrainën me raketa kundër anijeve për të fundosur anijet luftarake ruse, duke lehtësuar presionin mbi vendet bregdetare që Rusia po bombardon nga deti.